y

NIEUWS

Lente in de Hof

Het jaar begon rustig, met sneeuw en stevige kou. Maar bij de eerste zonnestralen kwamen alle deelnemers uit hun warme huizen en zijn weer voortvarend aan de slag gegaan.

De paddenpoelcommissie manoeuvreerde met de graafmachine tot een prachtige terrasvormige diepte was ontstaan, het onderdoek en de rubberfolie zijn gelegd en dan komt nog een laag leem op de bodem en de middelste terrassen. Daar komen diverse planten: blauw-paarse irissen, roze kattenstaarten, gele dotterbloem, moeraswolfsmelk en koningsvarens langs de randen. Onder water plaatsen we zuurstofplanten zoals glanzend fonteinkruid en waterpest. Misschien nog een handje zoetwatermosselen erbij. Als de vijver dan gevuld is kunnen de padden, kikkers en salamanders automatisch hun weg vinden en als de begroeiing aanslaat ook de insecten. We kijken uit naar de eerste libellen!

Rondom de ‘oude’ middencirkel is een aantal extra moestuinpercelen in ontwikkeling. Zo kunnen er nog meer mensen uit de buurt ervaren hoe fijn het is om in de grond te werken. Om meer zon te krijgen zullen we tijdens de Paasdagen de hoge bomen langs het Vroendaalpad gaan inkorten. Daarvoor is vergunning gevraagd en verkregen van de gemeente.

Kortom: Buurttuinderij Hof van Heer is weer volop in beweging.

 

DIT VINDEN WIJ BELANGRIJK

Bij de Hof van Heer geloven we in de verbindende kracht van samenwerken in een tuin, het pure tuinieren. Weten en vooral ervaren hoe groente en fruit zich ontwikkelen van zaadje tot oogst, om vervolgens de kennis en de plek open te stellen voor anderen. We zien een meerwaarde in een groenplaats dicht bij de stad, vlak bij de mensen én met een esthetische waarde. De idealen van een permacultuur worden nagestreefd. Dit zijn: zorg voor de aarde, zorg voor de mens en eerlijk delen. Samen tuinieren, samen werken, samen oogsten, samen delen, samen leren en elkaar zodoende beter leren kennen – dat is de missie. We geven dit vorm door een ‘moestuin-plus’ waar veel te zien en beleven valt, waar jong en oud samenwerken, leren en waar een brede diversiteit aan groente en fruit wordt verbouwd. Een ontmoetingsplek in de buurt, die elke leeftijd aanspreekt en tot actie aanzet. Dat is de sociale oogst van buurtproject Hof van Heer.

Buurt Tuinderij ‘Hof van Heer’

Aanleiding

De voormalige ‘ezelweide’ tussen Veldstraat en Rijksweg lag al een hele tijd leeg. Het stuk grond is eigendom van woningcorporatie Servatius. Buurttuinderij Hof van Heer heeft het in bruikleen en de opdracht vanuit Servatius was om aan het perceel een maatschappelijke invulling te geven. De initiatiefnemers zagen de kans om een sociaal groen buurtproject te ontwikkelen om zodoende meer levendigheid, schoonheid en betrokkenheid in de buurt te krijgen. Lees hier het plan.

Buurt Tuinderij ‘Hof van Heer’

Locatie

Buurttuinderij Hof van Heer ligt centraal tussen de Veldstraat, de Rijksweg en het Vroendaalpad in Maastricht. De belendende wijken zijn Heer, Vroendaal, Eyldergaard en De Heeg (21.000 inwoners). Vanwege de centrale ligging worden alle vier de wijken betrokken bij dit sociaal groen buurtproject. Het perceel is 2.250 m2 groot en grenst aan Kloostertuin Opveld, een IVN-project, en Zorgcentrum Croonenhoff. Verder zijn er vier basisscholen en een school voor voortgezet onderwijs, alle op loopafstand.

y

Markt Hofmakerij

In de maand oktober hadden we graag de laatste markten van dit jaar willen houden. Maar de Corona-maatregelen laten dit helaas niet toe, heel erg jammer. Dus de markt van de Hof van Heer heeft nu een winterstop. Maar…in mei 2021 staat het hek weer wijd open en is iedereen heel welkom! Ondertussen zullen we volop gaan klussen en de moestuinen en de perken eromheen winterklaar maken.

Activiteiten: gepland

November-april: elke zaterdag bouwmarkt

 

Activiteiten: gepasseerd

26 en 27 september Burendagen 2020

Samen met de buurt een voedselbos aanleggen, een onderhoudsarm stukje natuur met kruiden, wijnstokken, fruit- en notenbomen en meerjarige groenten. Op zaterdag  gaten graven, boren en grond verbeteren. Op zondag  de planten in de grond zetten.


19 en 20 september Theatervoorstelling Hortus Hora
van Toneelgroep Papaver ism de Tuinen van de Heerenhof

6 september 

Struinen in de tuinen met muziek van de band Solomon en duo Chimene & Vincent in samenwerking met de Tuinen van de Heerenhof.